Detta är en civiliserad plats för offentlig diskussion

Vi ber dig behandla detta diskussionsforum med samma respekt som en offentlig park. Vi är också en delad gemensam resurs – en plats där du kan dela färdigheter, kunskap och intressen genom pågående konversation.

Det här är inte strikt bindande regler. De är riktlinjer som hjälper den mänskliga bedömningen av vårt forum och bevarar detta som en hjälpsam, vänlig plats för civiliserad offentlig dialog.

Förbättra diskussionen

Hjälp oss att göra detta till ett bra ställe för dialog genom att alltid lägga till något till diskussionen, hur litet det än må vara. Om du inte är säker på att ditt inlägg bidrar till diskussionen, tänk över vad du vill säga och försök igen senare.

Ett sätt att förbättra diskussionen är genom att utforska det som redan händer. Lägg lite tid på att bläddra i ämnena här innan du svarar eller startar ditt eget, så har du bättre chans att träffa andra som delar dina intressen.

Ämnen som diskuteras här är viktiga för oss, och vi vill att du ska agera som om de också är betydelsefulla för dig. Ha respekt för ämnena och personerna som diskuterar dem, även om du inte håller med om något av det som sägs.

Var öppen, även om du inte håller med

Du kanske vill svara genom att inte vara av samma åsikt. Det är okej. Men kom ihåg att kritisera idéer, inte människor. Vi ber dig att undvika:

 • Skällsord
 • Personliga påhopp
 • Svara på inläggets ton istället för dess faktiska innehåll
 • Impulsiva motsägelser

Ange istället tankeväckande insikter som förbättrar samtalet.

Ditt deltagande är betydelsefullt](#participate)

De samtal vi har här sätter tonen för varje ny medlem. Hjälp oss att påverka forumets framtid genom att välja att delta i diskussioner som gör forumet till en intressant plats att vara – och undvika de som inte gör det.

Discourse tillhandahåller verktyg som gör det möjligt för gemenskapen att kollektivt identifiera de bästa (och värsta) bidragen: bokmärken, gillningar, flaggor, svar, redigeringar och så vidare. Använd dessa verktyg för att förbättra din egen upplevelse, och alla andras också.

Låt oss lämna vårt forum bättre än vi hittade det.

Om du ser ett problem, flagga det

Moderatorer har särskild auktoritet; de ansvarar för detta forum. Men det gör du också. Med din hjälp kan moderatorer vara gemenskapens hjälpare, inte bara agera vaktmästare eller polis.

När du ser dåligt beteende ska du inte svara. Det uppmuntrar till dåligt beteende genom att det bekräftas, det kommer förbruka din energi och slösa bort allas tid. Bara flagga det istället. Om tillräckligt med flaggor sätts kommer åtgärder vidtas antingen automatiskt eller genom att moderatorer ingriper.

För att upprätthålla vår gemenskap förbehåller sig moderatorer rätten att ta bort allt innehåll och alla användarkonton på grund av valfri anledning, när som helst. Moderatorer förhandsgranskar inte nya inlägg; moderatorerna och webbplatsoperatörerna tar inget ansvar för något innehåll som publiceras av forumets medlemmar.

Var alltid artig

Ingenting saboterar ett hälsosamt samtal så effektivt som oförskämdheter:

 • Var artig. Publicera inte något som en rimlig person skulle anse vara stötande, oförskämt eller hatfullt.
 • Håll det rent. Publicera inte in något som är obscent eller sexuellt stötande.
 • Respektera varandra. Trakassera inte eller gör narr av någon, imitera inte personligheter eller avslöja andras privata information.
 • Respektera vårt forum. Skicka inte skräppost eller skada forumet på annat sätt.

Detta är inte konkreta begrepp med exakta definitioner – se till att du undviker allt som ens liknar dessa punkter. Om du är osäker, fråga dig själv hur det skulle kännas om ditt inlägg hade presenterats på en större nyhetswebbplats startsida.

Detta är ett offentligt forum, och sökmotorer indexerar dessa diskussioner. Håll språk, länkar och bilder anpassade för familj och vänner.

Håll det städat

Ansträng dig för att sätta saker på rätt plats så att vi kan spendera mer tid på att diskutera och mindre på att städa upp. Alltså:

 • Starta inte ett ämne i fel kategori.
 • Skriv inte samma sak i flera ämnen.
 • Skicka inga svar utan innehåll.
 • Ändra inte ett samtalsämne genom att byta ämne mitt i.
 • Skriv inte under dina inlägg – din profilinformation har redan bifogats varje inlägg.

Istället för att posta “+1” eller “Instämmer”, använd knappen Gilla. Istället för att ta ett befintligt ämne i en radikalt annorlunda riktning, använd Svara som ett länkat ämne.

Lägg bara in dina egna saker

Du får inte publicera något digitalt som tillhör någon annan utan tillstånd. Du får inte publicera beskrivningar av, länkar till eller metoder för att stjäla någons immateriella rättigheter (programvara, video, ljud, bilder) eller för att bryta någon annan lag.

Drivs av dig

Denna webbplats drivs av din vänliga lokala personal och dig, som tillsammans utgör forumet. Om du har ytterligare frågor om hur saker och ting ska fungera här, öppna ett nytt ämne i webbplatsens kategori för synpunkter och låt oss diskutera! Om det finns en kritisk eller brådskande fråga, som inte kan hanteras av ett metaämne eller en flaggning, kontaktar du oss via personalsidan.

Användarvillkor

Ja, regler är tråkiga, men vi måste skydda oss själva – och i förlängningen dig och dina data – mot ovänliga människor. Vi har Användarvillkor som beskriver ditt (och vårt) beteende och rättigheter relaterade till innehåll, integritet och lagar. För att använda denna tjänst måste du gå med på att följa våra Användarvillkor.

Övrig information

Vissa illustrationer och bilder som används på detta diskussionsforum kommer i från: